Președintele Trump a semnat ieri, 22 aprilie 2020, ordinul prezidenţial prin care suspendă temporar emigrarea în Statele Unite a anumitor categorii de persoane.  Această măsură a fost luată pentru a proteja locurile de muncă ale populației aflate acum în Statele Unite, grav afectate de pandemia Covid-19. 

Statele Unite înregistrează cea mai mare rată de șomaj din ultimii ani.Aproximativ 22 de milioane de americani au depus cereri pentru ajutoarele de șomaj de la instituirea stării de pandemie.

Ordinul prezidențial, intitulat “Proclamation Suspending the Entry of Immigrants Who Present Risk to the U.S. Labor Market During the Economic Recovery Following the COVID-19 Outbreak,” suspendă și limitează accesul pe teritoriul american făcut în scop de emigrare, a unor categorii de persoane, pe o durata de 60 de zile.  Ordinul va intra în vigoare astăzi, 23 aprilie 2020, ora 11:59 p.m. EDT și se va încheia pe 22 iunie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă se va impune.

Cine sunt cei vizaţi?

Limitarea se aplică persoanelor care, la data intrării în vigoare a acestui ordin:

 • Se află în afara Statelor Unite;
 • Nu sunt în posesia unei vize de imigrant valabile; și
 • Nu dețin un document oficial de călătorie, cu excepția unei vize, care să permită titularului intrarea pe teritoriul american.

Cine va pune în aplicare acesta limitare?

Ordinul prezidențial va fi pus în aplicare de către Consulatele SUA de pe glob.  Acestea vor avea discreție și putere deplină să decidă cine va obține sau nu o viză de imigrant prin interpretarea prevederilor ordinului prezidențial recent adoptat. 

Cine sunt cei exceptaţi?

Important!  Ordinul nu se aplică celor deja aflați în SUA, ci doar celor care se află în afară teritoriului american. 

Ordinul exceptează în mod expres: 

 • Rezidenții permanenți ai SUA (posesorii unui Green Card);
 • Soţii, soţiile şi copiii minori (necăsătoriţi şi sub 21 de ani) ai cetăţenilor americani;
 • Medicii, asistenții medicali sau orice alte persoanele cu profesii medicale;
 • Cercetătorii din domeniul medical, în special cei care depun muncă de cercetare pentru combaterea răspândirii COVID-19, precum și soţii, soţiile şi copiii minori (necăsătoriţi şi sub 21 de ani) ai acestora;
 • Investitorii din cadrul programului EB-5;
 • Solicitanții de vize speciale de emigrare, angajați ai Guvernului american în conexiune cu activități de muncă în Irak și Afganistan;
 • Persoanele a căror intrare pe teritoriul american este în interesul național al SUA;
 • Solicitanții de azil, a statutului de refugiat și a altor forme de protecție cerute în baza convenției de lupta împotriva torturii, cruzimii, și tratamentului inuman.

Deși nu este prevăzut în mod expres, sunt exceptați de la această limitare și solicitanții de vize temporare (nonimmigrant), precum vizele de turist B-1/B-2, vizele de student F-1, vizele de investitor E-2, vizele de muncă H-1B, vizele J-1, vizele de logodnă K-1. 

Sunt încă multe aspecte de clarificat cu privire la punerea în aplicare a dispozițiilor legale din ordinal recent adoptat, însă vor fi lămurite pe parcurs.  Totodată, ne așteptăm în următoarele 30 de zile și la propuneri de limitări în ceea ce privește vizele temporare.