Investitori

Investitori

Viza E-2 pentru investitori pe bază de tratate

Cea mai întâlnită viză SUA pentru investitorii străini este viza de investitor E-2 (E-2 Treaty Investor Visa). Această viză a fost creată pentru a încuraja investițiile străine în Statele Unite.

Este important de reținut că aceasta nu este viza de investitor EB-5, care necesită investiții în valoare de minim 1 milion de dolari sau de $800,000 dacă se investește într-o zona defavorizată.

Viza temporară E-2 permite unui cetățean al unei țări cu care Statele Unite mențin un tratat de comerț și navigație să fie admis în SUA atunci când investește o sumă substanțială într-o afacere din SUA. Pentru viza E-2 nu este solicitată o investiție minimă.  În lege este specificat că investiția trebuie să fie substanțială și proporțională cu tipul de afacere în care se investește, fără referire la un cuantum anume.

Viza E-2 se obține mult mai repede și mai ușor decât viza EB-5, în medie 3 luni.  Viza EB-5 presupune mai multe etape de parcurs, care se pot întinde pe câțiva ani până la obținerea rezidenței permanente (Green Cardul).

Principalele cerințe pentru viza E-2 sunt următoarele:

Investitorul, fie că este o persoană fizică sau juridică, trebuie să aibă cetățenia unui stat cu care SUA are încheiate tratate de comerț și liberă trecere.

Dacă vorbim despre o firmă, cel puțin 50% din companie trebuie să fie deținută de cetățeni ai unei țări cu care SUA are încheiate tratate.

Se recomandă ca investiția inițială să fie proporțională cu tipul de afacere ales, dar să fie suficient de mare încât să genereze profit și să creeze locuri de muncă pentru cetățenii și rezidenții permanenți americani, aspect care de altfel stă la baza acestui tip de viză. De asemenea, investiția pe teritoriul SUA trebuie să fie reală și irevocabilă, pentru a asigura necesarul de capital pentru desfășurarea cu succes a activității.

Investiția trebuie să fie făcută într-o companie reală, valabil încorporată. Speculațiile sau investițiile neîntemeiate nu se califică. Conturi bancare cu fonduri neangajate într-o afacere ori simpla proprietate a unor terenuri neexploatate nu pot fi considerate investiție.

Investiția nu trebuie să fie marginală. Conform legilor cu privire la vizele E-2, compania în care se investește trebuie să demonstreze fie posibilitatea de redresare financiară care să depășească necesarul de trăi al investitorului, fie să aibă o dezvoltare economică durabilă. Împrumuturile garantate de activele companiei nu se califică.

Investitorul trebuie să vină în Statele Unite cu scopul de a dezvolta și conduce compania.

Un potențial investitor poate cumpăra o afacere existentă în SUA, o franciză sau poate începe o afacere de la zero. Firma de avocatură Bocancea Law Firm și colaboratorii săi vă pot asista cu toate etapele de achiziție a unei afaceri.

Soțul/soția și copiii necăsătoriți (sub 21 de ani) ai investitorilor, calificați drept dependenți ai solicitantului principal de viză, pot primi viza de însoțitor pentru a se alătura investitorului în SUA.

Viza E-2 se poate obține într-un timp relativ scurt (2-3 luni), se oferă inițial pentru 2 sau 5 ani și se poate prelungi, dacă afacerea continuă să fie profitabilă.

Firma de avocatură Bocancea Law Firm are o experiență vastă cu vizele de investitor E-2. Prezența noastră în Europa ne permite să oferim asistență în timp real clienților care locuiesc aici. De asemenea, avem experiență cu procedurile ambasadelor SUA din Europa. Printre clienții noștri care au aplicat pentru viza de investitor E-2 se numără: saloane de frumusețe, benzinării, dezvoltatori de aplicații, dezvoltatori imobiliari, companii de transport, restaurante, firme de resurse umane, magazine de cafea, designeri de interior, servicii de consultanță în IT, vânzători Amazon, fabricanți de lumânări, logistică, minerit, brokeri de asigurări, studiouri foto și video, DJs, grădinițe private, centre de fitness, etc.

Ruslan Bocancea este avocat licențiat în Minnesota și este autorizat să reprezinte clienții în fața tuturor autorităților de imigrare, inclusiv în fața instanțelor, USCIS, ICE, CBP și ambasadelor SUA.