Un grup de senatori americani a introdus recent un nou proiect de lege intitulat “Healthcare Workforce Resilience Act” care are în vedere alocarea a 40,000 de vize de imigrant (Green Cards) pentru doctori și asistenți medicali.  Scopul acestui proiect legislativ este suplimentarea personalul medical pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19 pe teritoriul Statelor Unite.

Proiectul legislativ propune acordarea de până la 25,000 de vize de imigrant pentru asistenții medicali eligibili și până la 15,000 de vize de imigrant pentru doctorii eligibili.  Aceste vize de imigrant vor fi din lotul celor emise și rămase nefolosite între anii fiscali 1992- 2020.

Un beneficiu deloc de ignorat al acestei propuneri legislative este posibilitatea de a emigra și soțul/soția și/sau copiii sub 21 de ani odată cu aplicantul principal (asistent medical sau doctor).

Pentru a fi eligibili, doctorii și asistenții care doresc să emigreze în Statele Unite trebuie să fie licențiați să profeseze conform standardelor impuse de autoritățile americane de acreditare.  De asemenea, aceștia trebuie să aibă cazierul judiciar curat și să treacă cu succes de verificările de securitate națională.

Statele Unite se confruntă cu un deficit mare de personal medical.  Conform U.S. Bureau of Labor Statistics (Biroul de Statistică a Muncii din SUA), există un necesar de aproximativ 200,000 de asistenți medicali/an până în 2026 pentru a putea ocupa locurile vacante.  De asemenea, se estimează că peste 80 de milioane de americani trăiesc în zone defavorizate, în care un doctor are sub îngrijire peste 3,500 de persoane. 

Este încă incert cum se va finaliza această propunere legislativă și dacă va reuși să parcurgă toate etapele pentru a fi adoptată. Cert este că dacă va fi adoptată, va reprezenta o oportunitate excelentă pentru asistenții medicali și doctorii care doresc să își construiască o carieră medicală în Statele Unite și să își aducă contribuția profesională unui sistem medical greu încercat de pandemia Covid-19.