Administrația Președintelui Biden a anunțat recent un nou program numit Uniting for Ukraine, prin intermediul căruia cetățenii ucraineni vor putea fi admiși temporar în Statele Unite.

Pe lângă acest program, ucrainenii pot alege și alte căi legale pentru șederea lor pe teritoriul Statelor Unite, pe care vom încerca să le detaliem în rândurile care urmează.

Programul Uniting for Ukraine, sprijinul SUA pentru refugiații ucraineni din afara granițelor americane

Noua inițiativă oferă posibilitatea de a locui în Statele Unite timp de 2 ani cetățenilor ucraineni care se află în afara SUA.

Cei care doresc să beneficieze de acest program au nevoie de un sponsor din Statele Unite care este de acord să-i sprijine financiar pe durata șederii lor.

Pe lângă criteriul sponsorizării, solicitanții trebuie să fi locuit în Ucraina până la data de 11 februarie și să îndeplinească cerințele de sănătate publică, inclusiv vaccinurile obligatorii.

Pentru mai multe informații despre cum puteți aplica pentru United for Ukraine, accesați website-ul oficial https://www.uscis.gov/humanitarian/uniting-for-ukraine

Programul pentru protecție temporară pentru ucrainenii din SUA

Cetățenii ucraineni aflați deja pe teritoriul SUA au posibilitatea de a solicita autorităților americane acordarea de Protecție Temporară (Temporary Protected Status – TPS).  Aceste cereri trebuie depuse până la data de 19 octombrie anul viitor. Un factor decisiv de eligibilitate în acordarea statutului de protecție temporară este capacitatea solicitantului de a dovedi că locuia pe teritoriul american înainte de data de 11 aprilie 2022.

Cetățenii ucraineni care doresc să beneficieze de această facilitate legală, dar la momentul actual se află în afara teritoriului SUA, nu sunt eligibili pentru această formă de protecție, chiar dacă ulterior ajung să locuiască în Statele Unite.

Conform estimărilor date publicității de către guvernul american, aproximativ 60,000 de ucraineni ar putea aplica pentru obținerea statutului de protecție temporară.

În general, de Programul de Protecție Temporară al Departamentului SUA pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security), pot beneficia cetățenii acelor țări pe teritoriul cărora au loc evenimente și situații excepționale, în curs de desfășurare, precum conflicte armate, dezastre ecologice sau epidemii.

Pe parcursul perioadei de protecție, beneficiarii programului pot obține dreptul de a munci în SUA, permisiunea de a călători în afară granițelor și nu pot fi deportați. ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) a suspendat deportările în cazul cetățenilor ucraineni, la începutul lunii martie.

Vizele pentru ședere temporară

Acest tip de vize temporare se adresează persoanelor care au intenția de a părăsi SUA după o perioadă de timp definită și de a se întoarce la reședința lor din afară Statelor Unite. Sunt utilizate în general de către cei care călătoresc în scop turistic, de afaceri sau pentru studii.

În calitate de cetățean ucrainean, puteți solicita o viză temporară la orice consulat din proximitatea dvs. și care oferă posibilitatea programării unui interviu.

Aici găsiți lista completă a ambasadelor și consulatelor SUA: https://www.usembassy.gov/

Vizele pentru emigrare

Vizele pentru emigrare sunt destinate persoanelor care doresc să se mute definitiv în Statele Unite. În general, pentru a solicita acest tip de viză, este nevoie să beneficiați de sprijinul unei rude apropiate care este deja stabilită pe teritoriul american sau să fiți sponsorizat de către un angajator din SUA.

Consulatul SUA din Frankfurt a fost desemnat să preia procesarea vizelor de imigrant pentru ucraineni, în timp ce Ambasada SUA din Varșovia, Polonia, se ocupă de cazurile de adopție.

Statutul de refugiat și azil politic

Conform informațiilor publice disponibile pe website-ul Departamentului de Stat al SUA, solicitările pentru acordarea statutului legal de refugiat pot fi preluate de către autoritățile locale din țara unde sunt depuse cererile sau de către reprezentanțele locale ale Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Este important de menționat că nu există opțiunea legală de a solicita statutul de refugiat direct la Ambasada SUA.

Administrația de la Casă Albă a anunțat că va face toate demersurile necesare pentru a accepta în cursul anului curent cel puțin 100,000 de refugiați ucraineni, urmând ca în perioada următoare să fie publicate și modalitățile birocratice prin intermediul cărora aceste măsuri vor fi implementate.

De asemenea se caută modalități pentru a sprijini reîntregirea familiilor care au plecat din Ucraina, cu cel puțin un membru stabilit în SUA.

O altă formă de protecție legală avută în vedere de către administrația americană este posibilitatea cetățenilor ucraineni aflați deja în interiorul granițelor SUA sau în statele vecine de a solicita azil permanent.