Cei care doresc să emigreze în SUA au la dispozitie mai multe posibilități, printre care se numără Loteria Vizelor (Programul Diversity Visa), emigrarea în baza de reîntregire familie, sponsorizare de către un angajator american, investitie/antreprenoriat, azil politic.

Persoanele care doresc să emigreze în Statele Unite prin reîntregirea familiei au la dispoziție nenumărate resurse online care să-i ajute în navigarea etapelor de emigrare, începând cu site-uri web oficiale sau sponsorizate de Guvernul SUA, până la forumuri și conținut social media.  La prima vedere, această abundență de resurse poate duce la ideea că procesul este unul ușor și poate fi gestionat fără asistența unui avocat de imigrare SUA.  De cele mai multe ori, această abordare se dovedește a fi eronată, având în vedere schimbările permanente care au loc în legile de imigrare americane.

Sunt două modalități pentru procesarea aplicațiilor de rezidență permanentă SUA în baza legăturilor de familie, iar diferența dintre acestea este determinată de locul unde se află aplicantul la momentul trimiterii aplicației și/

sau unde optează că aceasta să fie procesată:

  • Dacă aplicantul se află deja în Statele Unite, acesta poate face ajustare de status pentru a obține rezidență permanentă.
  • Dacă aplicantul se află în afară Statelor Unite, acesta poate face demersurile de emigrare prin intermediul Consulatului SUA (procesare consulară).

Ajustarea statusului este procesul prin care o persoană eligibilă, care se află deja în Statele Unite, poate solicita Green Cardul, fără să fie nevoită să se întoarcă în țara de origine pentru a finaliza procesul de imigrare prin intermediul unui consulat SUA.  Pentru mai multe informații, consultați pagina noastră Green Card & US Citizenship.

Pentru cei aflați în afara teritoriului american, procesarea consulară reprezintă ultimul pas în obținerea Green Cardului prin reunificarea familiei. Aceștia solicită o viză de imigrant de la Consulatul SUA, urmând ca la intrarea în Statele Unite să primească Green Cardul prin poștă la adresa comunicată în actele de emigrare. 

Prima etapă: Petiția I-130

In această ultimă variantă, totul începe prin înaintarea petiției I-130 (Petition for Alien Relative) la USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services) de către cetățeanul american sau rezidentul permanent (sponsorul) care dorește să își aducă membrul de familie (beneficiarul/solicitantul de viză) în Statele Unite (reunificarea familiei).

Etapa National Visa Center (NVC):

Îndată ce petiția I-130 este aprobată, aceasta împreună cu întregul dosar de emigrare sunt înaintate către NVC (Național Visa Center).  În această etapă se pregătesc și se colectează documentele necesare pentru interviul de viză ce va avea loc la Consulatul SUA. 

Rolul avocatului de imigrare SUA este foarte valoros în timpul acestei tranziții, mai ales dacă petiția nu este transmisă către NVC în timp util.  Acesta are posibilitatea de a contacta direct NVC folosind o adresă de e-mail disponibilă numai pentru avocații înregistrați, pentru a reprezenta cazul respectiv.  De multe ori, această opțiune de a contacta direct NVC îi permite avocatului să soluționeze anumite probleme mai repede decât o poate face o persoana care nu este reprezentată de un avocat.

Etapa NVC poate fi deosebit de frustrantă și, dacă nu i se acordă atenția corespunzătoare, poate duce la întârzieri semnificative.  Pentru a finaliza cu succes procesul NVC, beneficiarul trebuie să completeze online un formular DS-260 și să furnizeze diverse documente.

Un aspect important în etapa NVC este completarea formularului I-864 și colectarea actelor financiare care să ateste capacitatea cetățeanului american sau a rezidentului permanent de a sponsoriza, respectiv de a susține financiar membrul de familie (beneficiarul) pentru a nu deveni o povară pentru Guvernul american, odată ajuns în Statele Unite cu statut de rezident permanent. 

Avocatul de imigrare analizează cu atenție fiecare document în parte și se asigură de corectitudinea răspunsurilor oferite în formularele ce trebuie completate.  Mai mult, dacă lipsesc documente sau dacă formularul sponsorului (I-864) nu este completat corespunzător, procesul poate fi întârziat cel puțin 2-3 luni.

Ultimul pas: interviul de viză la Consulatul SUA

După finalizarea procesării documentelor de către NVC, dosarul de imigrare este trimis Consulatului SUA din țara de origine a beneficiarului, pentru a fi programat la interviul de viza. 

În această etapă finală, avocatul de imigrare SUA pregăteste solicitantul pentru interviul de viză, anticipează întrebările din cadrul interviului și se asigură că toate documentele sunt în conformitate cu cerințele Consulatului.  Dacă în timpul interviului, ofițerul consular consideră oportun să solicite documente sau informații suplimentare, avocatul de imigrare se asigură că răspunsurile, respectiv documentele să fie livrate în mod prompt și corect.