Președintele Donald Trump a semnat ieri un nou ordin prezidențial prin care a extins interdicția din 22 aprilie de emitere a anumitor tipuri de vize de imigrant (Green Cards) și a suspendat emiterea de vize temporare în bază de muncă.

În 22 aprilie a fost suspendat accesul pe teritoriul american pentru mai multe categorii de emigranți, printre care soții/soțiile și copiii rezidenților permanenți SUA, părinții, surorile și copiii peste 21 de ani ai cetățenilor americani.

Și de data aceasta, argumentele care au stat la baza acestui nou ordin vizează necesitatea de a proteja economia și locurile de muncă ale americanilor, profund afectate de pandemia COVID-19. 

Cât este valabil acest ordin?

Ordinul semnat ieri, intitulat “Proclamation Suspending Entry of Aliens Who Present a Risk to the U.S. Labor Market Following the Coronavirus Outbreak,” va intra în vigoare mâine, 24 iunie 2020, ora 12:01 a.m. EDT şi se va încheia pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă se va impune.

Care sunt vizele afectate?

  • Vizele de tip J care se emit pentru schimburi culturale, internship, training, au pair, inclusiv pentru programul work & travel;
  • Vizele de lucru L care se emit pentru transferuri în cadrul acelorași companii (intra-company transfers).

Această suspendare  vizează inclusiv membrii de familie, soț/soție și copii sub 21 de ani și necăsătoriți, care de regulă au dreptul să însoțească în SUA deținătorul principal de viză H-1B, H-2B, J sau L.

Care sunt excepțiile?

Sunt exceptate persoanele care:

  • Dețin o viză valabilă; și
  • Dețin un document oficial de călătorie, cu excepţia unei vize, care să permită titularului intrarea pe teritoriul american.

De asemenea, ordinul semnat de Trump exclude următoarele categorii de persoane:

  • Soţii, soţiile şi copiii minori (necăsătoriţi şi sub 21 de ani) ai cetăţenilor americani;
  • Persoanele care oferă servicii temporare esențiale pentru lanțul de aprovizionare cu alimente din SUA;
  • Persoanele a căror intrare pe teritoriul american este în interesul naţional al SUA, cum ar fi: cei care lucrează în diplomație, în domeniul de apărare, sau în medicină și cercetare și își aduc contribuția pentru combaterea răspândirii COVID-19;
  • Solicitanţii de azil, a statutului de refugiat şi a altor forme de protecţie cerute în baza convenţiei de luptă împotriva torturii, cruzimii, şi tratamentului inuman.

Din punct de vedere statistic, în 2019, în România au fost emise 129 vize de muncă H-1B, 60 vize H-4 pentru membrii de familie ai titularilor de viza H-1B, 789 vize de muncă H-2B, 7,464 vize J-1, 49 vize J-2 pentru membrii de familie ai titularilor de viza J-1, 341 vize L-1 și 218 vize L-2.